Disneyparkene

FORNØYELSESPARKER

Magic Kingdom åpnet 1. oktober 1971, som den første av de fire fornøyelsesparkene i Disney World. Utforming og attraksjoner i Magic Kingdom er basert på Disneyland i California, med Askepottslottet som det sentrale midtpunkt. Magic Kingdom består av seks områder; Main Street USA, Adventureland, Frontierland, Liberty Square, Fantasyland og Tomorrowland. Magic Kingdom er den parken med de fleste attraksjonene og de mest barnevennlige attraksjonene. Nyeste attraksjon i Magic Kingdom er «Tron – Lightcycle Coaster», en berg- og dalbane med motorsykler, basert på Disneyfilmen Tron. Samtidig pågår en ombygging av «Splash Mountain» (tømmerrenne), hvor denne får nytt tema, hentet fra Disneyfilmen «Froskeprinsessen». Den nye navnet på attraksjonen blir «Tiana’s Bayou Adventure» og er satt til å åpne i 2024.

Epcot er den nest eldste av de fire parkene i Disney World og åpnet 1. oktober 1982. EPCOT står for  «Experimental Prototype Community of Tomorrow» og var opprinnelig en fremtidsby planlagt av Walt Disney selv. Hans opprinnelige visjon for EPCOT var et samfunn som skulle være hjem for tjue tusen innbyggere og være en fremtidsmodell for byplanlegging og organisering. Den opprinnelige modellen til EPCOT kan sees om man tar attraksjonen «PeopleMover» i Magic Kingdom. Etter Walt Disneys død i 1966 ble prosjektet endret til en temapark som skulle fremstå som en permanent verdensutstilling. Epcot er dedikert til feiringen av menneskelig prestasjon, teknologisk innovasjon og internasjonal kultur. Parken er fortsatt under noe ombygging og er nå delt inn i fire seksjoner: World Nature, World Discovery, World Celebration, og World Showcase som til sammen har 11 paviljonger som representerer like mange land. Norge er ett av disse landene. Parkens nyeste attraksjon er «Guardians of the Galaxy – Cosmic Rewind», en «backwards launching» berg- og dalbane, med imponerende effekter. Attraksjonen skal ha kostet Disney rundt fem milliarder å bygge. En walk-through-attraksjon basert på filmen Moana (Vaiana) åpnet høsten 2023 og en ny bygning som skal huse en konsertarena og områder for å møte Disneykarakterer vil åpne før utgangen av 2023

Hollywood Studios åpnet 1. mai 1989 under navnet Disney-MGM Studios. Parken hentet inspirasjon fra den gylne tidsalderen i Hollywood og når den åpnet var parkens tema film, tv, musikk og teater. Hollywood Studios åpnet opprinnelig som både en fornøyelsespark og et operasjonelt produksjonsstudio med aktive film- og fjernsynsproduksjonstjenester, animasjonsstudio og en fungerende backlot. Etter hvert gikk parken over til å bli en mer ordinær fornøyelsespark og i 2008 fikk parken sitt nåværende navn. Parken hadde lenge ganske få attraksjoner, men det har de siste årene vært stor byggeaktivitet i parken og i 2018 åpnet Toy Story Land. I 2019 åpnet et eget Star Wars-land, kalt «Star Wars: Galaxy’s Edge», med to nye attraksjoner; «Millennium Falcon – Smugglers Run» og «Star Wars – Rise of the Resistance». Sistnevnte er en meget påkostet og imponerende attraksjon. Kanskje den mest imponerende i hele Florida. Det er ikke en «Thrill-ride», som f.eks. en berg- og dalbane, men snarere det som på engelsk kalles en «immersive experience», hvor man blir tatt med dypt inn i Star Wars-universet. Våren 2020 åpnet parkens nyeste attraksjon; «Mickey and Minnie’s Runaway Railway».

Animal Kingdom er en zoologisk temapark. I areal er Animal Kingdom den største fornøyelsesparken i verden og dekker et område på 2,3 kvadratkilometer. En av parkens attraksjoner, «Kilimanjaro Safaris» dekker faktisk et område større enn hele Magic Kingdom. Parken åpnet 22. april 1998, og var den fjerde og foreløpig siste parken i Disney World. Parkens tema er dyr, natur og miljø, og parkens ikon er «Tree of Life». I mai 2017, etter en seks år lang planleggings- og byggeprosess åpnet et nytt land «Pandora – The World of Avatar», i Animal Kingdom. Alt basert på James Camerons 2009-film «Avatar». Pandoras hovedattraksjon, «Flight of Passage» er meget populær og av mange ansett som en av de beste attraksjonene i hele Disney World.

VANNPARKER

Etter pandemien har Disney vekslet på å ha kun ett av sine to badeland åpne, noe de tidligere gjorde kun i vinterhalvåret. For tiden har Blizzard Beach vært åpen høst/vinter og Typhoon Lagoon vår/sommer. Disney har foreløpig ikke gitt noen signaler på om, eller når, de skal tilbake til å ha begge badeland åpne i sommerhalvåret.

Typhoon Lagoon var det andre badelandet som åpnet i Disney World (etter River Country som ble stengt i november 2001.) Typhoon Lagoon åpnet 1. juni 1989.  Bakteppet for parkens tema er en tyfon som har forårsaket kaos og ødeleggelser i et tropisk paradis. Skip, fiskeutstyr og surfebrett er strødd om hvor stormen slengte dem. Midt i parken finner vi «Frøken Tilly», en rekebåt som har strandet på toppen av fjellet «Mount Mayday» og hvor det spruter ut en 5 meter høy geysir med vann hver halve time. I Typhoon Lagoon finner du en rekke ulike sklier av forskjellig intensitet, en stille elv, samt et av verdens største utendørs bølgebasseng. I 2017 åpnet parkens nyeste attraksjon, en familiesklie som har fått navnet «Miss Adventure Falls».

Blizzard Beach åpnet 1. april 1995 og er den nyeste vannparken i Disney World. Ifølge legenden førte en snøstorm i området til utviklingen av Floridas første skianlegg, men naturligvis smeltet snøen raskt igjen og etterlot en samling vanndrevne, men snøfrie skihopp og stolheiser. Parkens sentrum er det kunstige fjellet Mount Gushmore. Med unntak av bølgebassenget og to områder tilegnet barn og unge, ligger de fleste attraksjonene på og rundt Mount Gushmore, som er delt inn i tre fargede bakker, grønn, rød og lilla, for å hjelpe gjestene med å navigere rundt i parken. Den største attraksjonen i parken er Summit Plummet, en vannsklie som er 37 meter høy og hvor man oppnår en hastighet av i underkant av 100 km/t. Dette gjør den til en av de høyeste og raskeste vannskliene i verden. Rundt fjellet renner det også en stille elv.

Total Views: 140 ,