Magien UNDER Disney World

Magic Kingdom i Disney World er et sted fylt med magi og eventyr, men det er en del av denne magien som de færreste besøkende er klar over – tunnelene under parken. Disse tunellene, kjent som «Utilidors» (en sammentrekning av «utility» og «corridors»), er et fascinerende underjordisk nettverk som strekker seg under store deler av Magic Kingdom. La oss dykke ned i historien og hemmelighetene bak disse mystiske tunellene.

Da Walt Disney planla Magic Kingdom, visste han at han ønsket å skape en verden full av magi og fantasi. Men han ønsket også at denne verdenen skulle være feilfri, med minst mulig synlige tegn på hva som foregikk «backstage». Utilidors ble designet for å holde den magiske illusjonen intakt. På overflaten av parken, er det viktig for gjestene å se Disney-verdenen uten å bli forstyrret av biler, renovasjonsarbeid eller andre bakgrunnsaktiviteter. Utilidors lar Cast Members (ansatte) flytte seg rundt i parken effektivt uten å ødelegge den magiske atmosfæren. I tillegg gir tunellene et sted for lagring, matlaging, garderober og annen nødvendig virksomhet som holder parken i gang.

Utilidors i Magic Kingdom er egentlig et ganske unikt konstruksjonsfenomen. Det største systemet av utilidors ligger under Walt Disney World’s Magic Kingdom, men det finnes også noen under bakken i Epcot. På grunn av det høye grunnvannsnivået i Florida, ble de fleste av disse tunnelene faktisk bygget på bakkenivå, og Magic Kingdom ble bygget over det. Så det gjestene ser i parken er gater som er hevet med en etasje. Deler av Fantasyland, inkludert Cinderella Castle, ligger faktisk på et tredje etasjenivå. Bakkenivået endres så gradvis at gjestene har en tendens til ikke å innse at de stiger til den andre og tredje etasjen. Magic Kingdom er bygget på jord som ble fjernet fra det som nå er Seven Seas Lagoon, innsjøen som ligger mellom parkeringsplassen og selve parken. Så, selv om det kan virke som om utilidors er en kjeller, er de faktisk på bakkenivå, og resten av parken er bygget over dem.

(c) Disney

Utilidors huser et utvalg av fasiliteter og aktiviteter som er avgjørende for parkens drift. Mange av restaurantene i Magic Kingdom har sine kjøkken i Utilidors, som gjør det enklere å levere mat til ulike områder i parken uten å forstyrre gjestene. Med så mange figurer som går rundt i parken, er det behov for et sted å lagre og distribuere kostymer. Utilidors gir et praktisk sted for dette. Når det er behov for vedlikehold eller reparasjon av fasiliteter, kan mye av dette arbeidet gjøres uten å forstyrre gjestene, takket være tilgangen fra tunellene. Utilidors inkluderer transportbånd og kjøretøyer som hjelper ansatte å flytte seg raskt og effektivt under parken. Avfallssystemene i Magic Kingdom er en integrert del av parkens unike infrastruktur. En nøkkelkomponent i utilidorsystemet er AVAC, det automatiserte vakuumavfallssamlingssystemet. På 17 nøkkelplasser i hele Magic Kingdom kan vaktmestere diskret tømme parkens mange søppelbokser og et underjordisk system av vakuumrør suger søppelet med en hastighet på 60 miles per time til en komprimator.

Selv om en stor del av Utilidors er stengt for gjester, er det faktisk en måte å se dette off-limits-området på, nemlig «The Keys to the Kingdom-turen». Under denne omfattende guidede turen i Walt Disney World, blir gjestene blant annet tatt med backstage for å se litt av hvordan det hele skjer. Dette inkluderer å se deler av Utilidors! Det er imidlertid ingen filming eller fotografering tillatt backstage.

Til tross for at Utilidors er en del av det skjulte baksiden av Disney-magien, er det fascinerende å tenke på den omfattende infrastrukturen som trengs for å opprettholde den feilfrie illusjonen av en magisk verden. Så når du går rundt i Magic Kingdom, kan du nå kaste et blikk «bakken» og tenke på at du faktisk befinner deg i andre eller tredje etasje, og på de travle gangene og hemmelighetene som ligger under føttene dine.

Total Views: 20 ,